[BS] La Torre Malaia s'inaugura com a apart-hotel de 4 estrelles 
Extret de Barrisants

> Un cop finalitzades les obres, els veïns descobreixen atonits l'ús final de la Torre Malaia.

Com si no fos suficient la construcció d'un edifici d'onze plantes on originàriament només s'hi podia fer edificis de quatre plantes, ara els veïns i veïnes de la zona descobreixen que l'edifici en qüestió ha estat inaugurat com a apart-hotel. L'edifici d'onze plantes que soterra el Triangle de Sants es presenta com un luxós complexe de 30 apartaments sota el nom de Apartamentos Just Style amb tota mena de serveis, on el preu per dormir-hi sobrepassa els 90 euros.

Cal recordar que les obres d'aquest edifici han estat denunciades pels veïns i veïnes amb de la campanya Torre Malaia no! per tot un seguit d'irregularitats que han estat denunciades a la fiscalia.

  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 1839 )
[ElPunt] Denuncien a fiscalia que una part dels terrenys de la Torre Malaia haurien de ser per a equipaments 
Extret de El Punt i 2

Els veïns eleven a la justícia suposades noves irregularitats lligades al projecte.
dilluns, 8 de desembre de 2008
F. ESPIGA. Foto: Andreu Puig

Els veïns del passeig de Sant Antoni que han denunciat les presumptes irregularitats que envolten la construcció d'un bloc d'onze pisos a la zona, conegut com la Torre Malaia, no defalleixen en l'intent de paralitzar l'obra. Per això han decidit acudir de nou a fiscalia per aportar noves proves que suposadament demostrarien que el projecte vulnera la normativa. I l'acusació que formulen no és menor: concretament, que l'immoble s'està aixecant en uns terrenys destinats a equipaments.

El seu aspecte ja és imponent. Les obres de construcció de l'edifici, situat al passeig de Sant Antoni, ja estan molt avançades, fins al punt que ja s'intueix nítidament l'impacte visual que tindrà la construcció sobre la silueta urbana del barri de Sants de Barcelona. Però mentre la construcció progressa, el rerefons judicial que ha envoltat el projecte adquireix noves complexitats. Cal esmentar que, a hores d'ara, un grup de veïns de la zona ja han presentat un contenciós administratiu i han acudit a la fiscalia per denunciar diverses suposades irregularitats en la tramitació de l'obra. Les més greus són l'alteració en la documentació administrativa de la numeració de diverses finques del carrer de Riego afectades per l'actuació, o l'ombrívol procés que s'ha seguit perquè uns terrenys que eren propietat de Foment i de domini públic hagin acabat passant a les mans de la immobiliària que construeix l'immoble.

Doncs bé, si l'argument de la pel·lícula no era prou distret, ara s'hi afegeixen nous capítols que eleven el grau d'intriga. Els mateixos veïns han ampliat la denúncia que al seu dia van elevar al ministeri públic, aportant noves sospites d'irregularitat. La primera, i més sorprenent, és que una de les parcel·les –no totes– del carrer d'Eusebi Planas i del carrer de Riego on s'estan fent les obres està destinada a ús d'equipament cultural segons un pla especial de reforma interior (PERI) de la plaça de Sants que va ser aprovat al desembre del 1979. Fonts de l'àrea d'Urbanisme han comentat que aquest pla continua vigent, tot i que posteriorment s'ha modificat el planejament d'algunes parcel·les que no han especificat. Sobre això els veïns sostenen que aquests canvis –que corresponen a un nou PERI aprovat el 1991– no van arribar a afectar la parcel·la qualificada com a equipament, ja que aquests retocs van afectar, bàsicament, els vials del passeig.

Per si no n'hi hagués prou amb tot plegat, la nova demanda remarca que el PERI del 1979 reconeixia que els terrenys on s'està construint la Torre Malaia eren propietat del Ministeri de Foment, un detall que referma les sospites veïnals de l'existència de suposades anomalies en el complex procés mitjançant el qual la immobiliària va adquirir els solars.

Un hotel proper també afectat

L'ampliació de la demanda que han fet els veïns a partir de les seves indagacions ha posat al descobert altres fets rellevants, com per exemple que els solars números 41 i 43 del carrer Premià, on fa poc es va obrir un hotel, estan qualificats com a habitatge social segons el mateix PERI de 1979. I mentre el front judicial fa el seu pacient camí, els veïns continuen desenvolupant la tasca paral·lela d'intentar donar a conèixer, amb finalitats a vegades tan originals com modestes, les seves denúncies sobre el cas. En aquesta línia, han enregistrat una cançó sobre les preteses maldats del projecte, i també han editat un documental sobre el cas.

  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 885 )
[ElPais] La Torre Malaya rompe la perspectiva del entorno de Sants 
Extret de El País

dijous, 21 d'agost de 2008
F. ESPIGA.

"Es todo legal". Así se refirió ayer la concejal del distrito barcelonés de Sants, Imma Moraleda, al hablar de la Torre Malaya, nombre dado por los vecinos a un edificio de 11 plantas que se eleva en entre la plaza de Sants y la estación homónima.

Los vecinos han llevado a la fiscalía la licencia municipal que permite lo que ellos consideran un desaguisado. "No sabemos si la denuncia se ha admitido a trámite", señaló Moraleda que insistió en que el bloque "acumula la edificación" de dos solares para permitir que haya un paso peatonal que ya existía. Moraleda adujo en apoyo a la "legalidad" de la obra el silencio de la oposición municipal, CiU y PP. No obstante, reconoció que es posible que buena parte de la población encuentre horrible el impacto visual del edificio. "Es cuestión de gustos", dijo.

  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 885 )
[ElPunt] Els veïns de la «torre Malaia» informen a través d'un notari... 
Extret de El Punt

Els veïns de la «torre Malaia» informen a través d'un notari de les suposades irregularitats de l'obra als promotors
dimecres, 16 d'abril de 2008
F. ESPIGA.

L'associació de veïns del Passeig de Sant Antoni i Rodalies ha enviat, a través d'un notari, un escrit a la immobiliària Sapic en què li detallen les presumptes irregularitats que s'han produït en la tramitació d'una obra seva, coneguda popularment com la torre Malaia. Aquest edifici, situat al passeig de Sant Antoni, tindrà onze plantes quan estigui enllestit i ha generat un evident rebuig veïnal al barri de Sants.

En la missiva, l'entitat explica que en la documentació del projecte hi consta una numeració suposadament «falsa» de diverses finques del carrer Riego afectades per l'actuació. Amb aquesta jugada, els veïns s'asseguren que en cas que prosperi la denúncia que han presentat contra l'obra a la fiscalia, la promotora no pugui al·legar que no tenia coneixement de cap pretesa anomalia. En la carta també es fa esment de l'enigma existent entorn de la titularitat dels terrenys on s'està aixecant l'edifici, que actualment estan registrats a nom de Sapic. Aquest és un dels punts centrals del complex entramat administratiu i urbanístic que envolta el cas. No en va els veïns defensen que aquests terrenys van ser expropiats al seu dia per l'avui Ministeri de Foment i van passar a ser de domini públic. Com han acabat a les mans d'una immobiliària? Mitjançant un entramat d'operacions que no acaben de veure clares i que són un dels fets que han denunciat a la justícia.

Foto: Quim Puig
  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 1410 )
Una simulació ensenya l'aspecte aproximat de la Torre Malaia 
Extret de Barrisants


> La Torre Malaia no para de créixer davant la mirada impassible de l'administració.

Els veïns i veïnes de la Torre Malaia veuen com aquesta torre segueix la seva construcció com si res. La manca de resposta per part del districte i de l'Ajuntament davant les preguntes que porten temps realitzant els veïns i veïnes en les audiències continuen sense resposta mentre l'edifici creix. Ara mitjançant una simulació es pot veure una visió aproximada de l'aspecte final que tindrà aquest edifici.

Més informació: Torre Malaia No!
Imatges de Morintsol
  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 759 )

Següent

No a la Torre Malaia!