[ElPunt] La «torre Malaia», als jutjats 
Extret de El Punt

dimarts, 18 de desembre de 2007
> Els veïns reclamen que s'anul·li la llicència d'obres de la «torre malaia»

F.E.. Barcelona.
Els veïns del districte de Sants-Montjuïc afectats per la construcció d'un edifici d'onze plantes entre el passeig de Sant Antoni i els carrers de Riego i Eusebi Planes –i que han batejat com a torre malaia– han demanat al consistori que intervingui per aturar l'obra. En la darrera audiència pública, celebrada la setmana passada, una representant dels veïns va preguntar a la regidora del districte, Imma Moraleda, «què pensa fer amb la llicència d'obres que va donar? La pensa anul·lar o tindrà la vergonya d'esperar que el jutge aturi un frau urbanístic d'aquesta magnitud?» Moraleda no els va respondre, argumentant que ja ho farà per escrit. Els afectats sol·liciten la paralització del projecte perquè, segons el seu parer, el procés de tramitació està ple d'irregularitats.


Extret de El Punt

dijous, 20 de desembre de 2007
> La «torre Malaia», als jutjats

Veïns de Sants denuncien un cúmul d'irregularitats en la construcció d'un bloc de pisos d'11 plantes

FRANCESC ESPIGA. Barcelona
Un grup de veïns de Sants ha presentat un contenciós administratiu i una denúncia a fiscalia contra la construcció d'un immoble d'11 plantes d'altura en una àrea delimitada pel passeig Sant Antoni i els carrers Riego i Eusebi Planes. El motiu és un conjunció d'irregularitats que, al seu parer, han afectat tot el procés de tramitació de l'obra, com ara que l'Ajuntament de Barcelona s'ha atribuït com a seves unes finques que, en realitat, eren de Foment i el canvi en la documentació oficial de la numeració d'alguns habitatges afectats. Una modificació del planejament per augmentar l'edificabilitat de l'obra, també està sota sospita.

Amb la presentació del contenciós i una denúncia davant el fiscal en cap de l'Audiència de Barcelona, els veïns pretenen aturar, per la via judicial, unes obres que ja fa setmanes que han començat. De fet, al solar que dóna al passeig de Sant Antoni ja es pot apreciar que tres de les quatre plantes soterrades que ha de tenir l'edifici, estan gairebé acabades. El projecte de la immobiliària Sapic contempla que l'immoble acabi tenint fins a 11 pisos d'altura, fet que provocarà un fort impacte visual sobre l'entorn, en què les construccions són, en general, més baixes. Davant les sospites que aixeca el projecte entre el veïnat, i en referència explícita a la trama de corrupció destapada a Marbella, l'immoble ha estat batejat amb el nom de la torre Malaia.

A banda d'aquest front judicial, els veïns també volen el Síndic de Greuges obri una investigació, per això hi faran arribar el cas. De quina base partiria? L'argument dels demandants és que la tramitació del projecte està envoltada de diversos punts foscos. Una successió enrevessada i tosca de possibles irregularitats, que tenen el seu origen al 1968. Aquell any el Ministeri d'Obres Públiques –ara, Foment– va expropiar diverses finques del que avui dia és el carrer Riego –els números 45, 47, 49 i 51– i Eusebi Planas –26 i 28– per ampliar el parc de vies de l'estació de Sants, que està a tocar de la zona. El Butlletí Oficial de la Província (BOP) va donar fe d'aquestes expropiacions el 5 de desembre del 1968, així com un anunci publicat al Noticiero Universal amb data del 30 de novembre d'aquell mateix any. La denúncia presentada a fiscalia relata que, després, l'Ajuntament va ordir una maniobra «per apropiar-se d'aquests immobles» –els números 45 i 47– a través «d'uns tràmits urbanístics aparentment dotats de tota legalitat», hi diu.

Segons els veïns, l'estratègia que va seguir el consistori per registrar aquestes dues finques –propietat del ministeri– a nom seu, va ser canviar-los-hi la numeració. En diversos documents de l'Ajuntament, i molt especialment en tots els que fan referència al projecte, aquest parell d'habitatges passen a ser el 53 del carrer Riego, un número que, tal com consta en la denúncia, «no ha existit mai». De fet, en aquest punt hi ha una rampa que serveix per comunicar aquesta via amb el passeig de Sant Antoni, separades per un fort desnivell. Per completar l'operació, i per donar continuïtat a la nova numeració del carrer Riego, la finca 43 va passar a ser 43-51. Per tot això, els denunciants conclouen que aquesta assignació numèrica, sobre la qual se sustenta tota la tramitació de l'obra, és falsa. És el primer capítol obscur que denuncien.

Però n'hi ha més. El 18 de setembre del 2002 la immobiliària Sapic va adquirir una finca del carrer Eusebi Planas, així com la polèmica parcel·la de Riego 53. La intenció era fer-hi dos blocs de pisos de quatre pisos d'alçada, el màxim vigent pel planejament d'aleshores. En aquest punt, però sorgeixen noves ombres. L'Ajuntament es va adonar que despendre's del número 53 de Riego li generava un problema de vialitat a la zona, ja que la rampa que hi ha just en aquesta zona és fonamental per connectar la zona amb el passeig de Sant Antoni. La solució ideada, ha estat la que ha destapat la caixa dels trons. El consistori va pactar amb la immobiliària recuperar la rampa i, a canvi, li va augmentar la edificabilitat de l'altra finca -la d'Eusebi Planas- com a fórmula compensatòria. Així, i en data del 18 de març del 2005, es va aprovar una modificació del pla general que permetia que la finca propietat de Sapic tingués,a banda de 4 soterranis, una alçada màxima d'11 plantes.

Pels veïns tota aquesta operació «vulnera l'ordenament jurídic sota una aparença de legalitat». L'ajuntament, a través d'un comunicat, es defensa dient que va concedir la llicència, «perquè el projecte de Sapic s'ajusta a la modificació del PGM.»

  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 699 )
Veïn i veïnes de Sants diem prou 
Divendres passat, dia 24, un grup de veïns i veïnes varen voler demostrar el seu rebuig a la situació que s'està vivint en aquest barri. La concentració va esdevenir una manifestació que va acabar davant del districte amb un fort desplegament d'antiavalots de la Guàrdia Urbana.


  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 1224 )
Comunicat de premsa de l'AAVV de Pg. St. Antoni i Rodalies 
Els comuniquem la constitució de l'"Associació de Veïns del Passeig de Sant Antoni i Rodalies", entitat formalitzada el passat 15 d'octubre i el primer objectiu d'aquesta és aturar la construcció d'una torre d'11 plantes (la que els veïns denominen "TORRE MALAIA NO!" recordant el cas Marbella) que es vol realitzar en el Passeig de Sant Antoni 32 (al costat de l'Estació de Sants). La falsedat documental, la manipulació en diverses facetes del procés i la venda d'una rampa d'ús publico en la C/Reg, ha culminant en una modificació del PGM i la vulneració de la normativa que regia a la zona que tan sols permetia realitzar Baixos + 4 plantes.

L'Alcalde Sr. Hereu ja va ser informat amb el lliurament a l'Ajuntament de Barcelona de 100 cartes firmades pels veïns, així com els Partits Polítics (CiU, PP, ERC i IC) mitjançant entrevistes efectuades en rondes informatives, mentre que les forces polítiques de l'oposició ens han manifestat el seu suport en aquesta lluita, l'Alcalde Hereu només ens dóna la callada per resposta.

Seguint el procés de les diferents actuacions programades per l'Associació a finals del passat mes d'octubre, el nostre advocat Sr. Ramón Contijoch va presentar una DEMANDA contra l'AJUNTAMENT al Jutjat del Contenciós Administratiu demanant l'anul·lació de la llicència d'obres, i posteriorment va presentar una DENÚNCIA en FISCALIA perquè investigui totes les responsabilitats que es puguin derivar dels fets denunciats.

A la nostra pàgina web http://11plantes.sants.org pot consultar-se tota la trama degudament documentada del puzle urbanístic TORRE MALAIA NO!En castellano:

Les comunicamos la constitución de la "Associació de Veïns del Passeig de Sant Antoni i Rodalies", entidad formalizada el pasado 15 de Octubre y cuyo primer objetivo es detener la construcción de una torre de 11 plantas (la que los vecinos denominan "TORRE MALAIA NO!" recordando el caso Marbella) que se quiere realizar en el Passeig de Sant Antoni 32 (al lado de la Estación de Sants). La falsedad documental, la manipulación en varias facetas del proceso y la venta de una rampa de uso publico en la C/Riego, ha culminando en una modificación del PGM y la vulneración de la normativa que regia en la zona que tan solo permitía realizar Bajos + 4 plantas.

El Alcalde Sr. Hereu ya fue informado con la entrega al Ayuntamiento de Barcelona de 100 cartas firmadas por los vecinos, así como los Partidos Políticos (CiU, PP, ERC i IC) mediante entrevistas efectuadas en rondas informativas, mientras que las fuerzas políticas de la oposición nos han manifestado su apoyo en esta lucha, el Alcalde Hereu sólo nos da la callada por respuesta.

Siguiendo el proceso de las distintas actuaciones programadas por la Associacion a finales del pasado mes de Octubre, nuestro abogado Sr. Ramón Contijoch presentó una DEMANDA contra el AYUNTAMIENTO en el Juzgado de lo Contencioso Administrativo pidiendo la anulación de la licencia de obras, y posteriormente presentó una DENUNCIA en FISCALIA para que investigue todas las responsabilidades que se puedan derivar de los hechos denunciados.

En nuestra página web http://11plantes.sants.org puede consultarse toda la trama debidamente documentada del puzzle urbanístico TORRE MALAIA NO!

  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 1310 )
[LineaBarcelona] La plataforma contra l'edifici d'onze plantes a Riego demanda l'Ajuntament 
Extret de Linia Barcelona


  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 1211 )
[ElPais] Un nuevo edificio de 11 plantas en Sants enfrenta a vecinos con el Ayuntamiento 
Extret de El Pais

Un colectivo vecinal lleva a la fiscalía supuestas irregularidades en la licitación.
JAUME BAUZÀ - Barcelona - 03/11/2007

La Asociación de Vecinos del Paseo de Sant Antoni ha denunciado esta semana ante la Fiscalía de Barcelona al Ayuntamiento de Barcelona por la construcción de un edificio de 11 plantas en el barrio de Sants. El edificio ha sido bautizado popularmente como Torre Malaya en referencia al entramado de corrupción destapado hace un año y medio en Marbella.

Los hechos se remontan a 2004, cuando la constructora Sapic Habitat compró mediante subasta pública el terreno sobre el que se levanta el edificio. Sin embargo, parte de ese solar subastado estaba ocupado por la rampa peatonal que comunica la calle de Riego con el paseo de Sant Antoni. El Consistorio requirió entonces a la constructora la devolución del paso público y en compensación modificó el Plan General Metropolitano (PGM) para permitir a la empresa construir un edificio de 11 plantas en lugar de las 4 que marca la ley.

"Gracias a la torpeza del Ayuntamiento la constructora ha hecho el negocio del siglo", dice José Enrique Martínez, miembro de la asociación denunciante, al tiempo que se pregunta cómo el Ayuntamiento vendió una rampa para peatones. "Porque se puso en subasta como parcela única", contestó a este diario el gerente del distrito de Sants, Josep Sans. "Este hecho obligó a dejar esta superficie sin edificación, concentrando toda la edificabilidad prevista en la otra parte del solar", añadió Sans.

Antes de la modificación del PGM, en 2004 se abrió un periodo de alegaciones. CiU votó a favor de la modificación y el PP se abstuvo. Ambos grupos, entonces en la oposición municipal, criticaron el impacto visual que el edificio provocará en su entorno, pero no cuestionaron que se pusiera en subasta la rampa de la calle de Riego.

En el escrito presentado ante la fiscalía, este grupo de vecinos también denuncia que gran parte del solar sobre el que se levantará el inmueble pertenecía al Ministerio de Obras Públicas -ahora Fomento- desde 1968, y que el Ayuntamiento se lo ha apropiado de manera irregular. De hecho, durante el periodo de alegaciones, Renfe, dependiente de Fomento, pidió su inclusión en la lista de propietarios del solar. "Todo eso pasó hace mucho tiempo, pero estoy convencido de que el Ayuntamiento ha actuado dentro de la legalidad", afirmó el gerente de distrito.

El edificio albergará 32 viviendas, un local comercial y 35 plazas de aparcamiento subterráneo. Los vecinos vinculan su construcción a la llegada del AVE al barrio y la oportunidad de negocio que eso supondrá.

  |  [ 0 trackbacks ]   |  enllaç permanent  |  enllaç relacionat  |   ( 3 / 1153 )

Anterior Següent

No a la Torre Malaia!